Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie wraz ze Związkiem Rzemiosła Polskiego i Stowarzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej organizują w Lublinie w dniach 30-31 sierpnia 2014 roku imprezę „Świętomięs Polski”. Już od kwietnia br. Izba uczestniczy w organizacji IV edycji tej imprezy właśnie na Lubelszczyźnie. Trzy poprzednie edycje były organizowane w Poznaniu, Chorzowie i Gdańsku, zakończyły się wielkim sukcesem.
Przedsięwzięcie nie ma charakteru komercyjnego, a jego głównym celem jest szeroko rozumiana promocja idei zdrowego żywienia na bazie mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego. „Świętomięs Polski” jest organizowany w formule festynu plenerowego, gdzie obok działań artystycznych prowadzone są pokazy kulinarne, połączone z poczęstunkiem i degustacjami. Przedsięwzięcie
poprzedzi ogólnopolska konferencja prasowa w Warszawie w dniu 26 sierpnia, a następnie w Lublinie (27 sierpnia). Dzięki staraniom Izby święto swoim honorowym patronatem objęli Marszałek Województwa Sławomir Sosnowski, Wojewoda Lubelski Wojciech Wilk oraz Prezydent Miasta Lublin Krzysztof Żuk. Gwiazdą wieczoru będzie zespół Elektryczne Gitary oraz LemON, a jedną z atrakcji pieczenie byka na ruszcie. Następnie upieczone mięso będzie degustowane przez zwiedzających.